Monday, March 16, 2009

Inzichten uit 'deep space'

'Ik zou niet graag in een leeg heelal willen wonen, waar wij mensen het beste zijn dat er te vinden is. Velen van ons vinden dat een enge gedachte. Maar Kepler zal ons het antwoord geven. En snel.' Aan het woord was een blijde woordvoerder van NASA. Blij omdat de Keplertelescoop die speciaal ontworpen is om leven op andere planeten te ontdekken met succes gelanceerd was.
De bijeengekomen verslaggevers moesten lachen. Hier was een man die zich bezighield met de meest geavanceerde technologie die de mens heeft voortgebracht en juist hij zou de mensheid niet overgeleverd willen zien aan die intelligente mens? Ja, verstandige wetenschappers weten dat de slimheid van de mens niet kan verdoezelen dat diezelfde mens weinig vertrouwen inboezemt. Het is dus inderdaad te hopen dat de mens niet het enige wezen zal blijken te zijn...

Maarre, gaat Kepler ons daar echt bij helpen? Volgens mij kan de wetenschap ons niet echt helpen te ontdekken of de mens alleen is. Zelfs al zou de telescoop ons vertellen dat er zo goed als zeker geen leven blijkt te zijn in het heelal, dan weten we nog steeds niet of we wel of niet op onszelf aangewezen zijn. Immers, we zouden best wel afhankelijk kunnen zijn van een zintuigelijk niet waarneembaar iets. In ieder geval is ons moreel besef niet waarneembaar maar toch onmiskenbaar deel van onszelf.

Maar ook al zou blijken dat er wél leven is op een andere planeet. Dat bewijst dan nog niet dan we niet op onszelf zijn aangewezen. Toch? Een mierenkolonie die een andere tegenkomt, trekt toch ook niet die conclusie?

Astronomie en astrofysica hebben ons al wel iets anders laten zien. Er zijn ontzettend veel onverklaarbare schijnbaar toevallige 'instellingen' in het heeal ontdekt die precies zo zijn afgesteld dat het leven op aarde mogelijk is. De kans dat al die 'instellingen' of constanten door toeval precies zo zouden zijn ingesteld (terwijl ook talloze andere waarden mogelijk zijn) is er een van 1:10320. Het leven is dus afhankelijk van een toevalstreffer uit een brei van een 1 met 320 nullen erachter!

Dat is zo'n verbluffend kleine kans dat het bijna geen toeval meer kan zijn. Waarom heeft NASA het daar niet over? Zoeken naar buitenaardse wezens is blijkbaar minder eng dan het erkennen van de levende God.

Deze column is eerder gepubliceerd op opiniesite Habakuk.nu

No comments: