Tuesday, March 31, 2009

Het evangelie naar St Bach

De passietijd komt er weer aan. Overal is de Mattheüspassie te beluisteren. Er wordt dit jaar een speciale versie voor jongeren uit gebracht: De Jonge Mattheüs. Het is een verkorte versie waarin ook vertellende acteurs een rol spelen. Radiopresentator Hans van den Boom die het script schreef, heeft aan het kleurrijke palet nog een element toegevoegd: Isabel, de dochter van Judas. Zij bekijkt de passie door haar ogen en belicht een 'andere' kant van Judas (die het natuurlijk allemaal goed bedoelde).

'Waarom', zo vroeg Wouter Pleizier, presentator op Radio 4 van het programma Viertakt, aan de actrice die Isabel speelt, 'moet van Judas nu ineens een goedzak worden gemaakt?' De actrice, Floor van Berkestijn, was juist blij met Isabel en vroeg zich af waarom in het verhaal van Jezus persé een slechterik voor moet komen: ‘Waarom hebben ze dat in het verhaal 'bedacht'?’. Nou, daar wist Wouter wel het antwoord op: 'Alle mensen zijn slecht en Jezus sterft voor de mensheid om ze dan te kunnen vergeven'. Na deze snoeiharde essentie van het evangelie viel er bijna een pijnlijk stilte.

Bijna, want goede interviewer als hij is, wist Wouter het over een andere boeg te gooien. Wat vond Floor van de door de EO georganiseerde Mattheüspassie Masterklassen voor popsterren bij EO? ‘Afschuwelijk’ vond Floor, 'Het is echt heel moeilijk om die partijen te zingen, zo komt Bach helemaal niet tot zijn recht'.

Nee, met die geschiedvervalsing wel zeker? Wat is erger: een Mattheüspassie die niet klinkt zoals Bach het bedoeld heeft of één die de geestesgesteldheid verloochent waarmee Bach zijn werk schreef? Mijn esthetische ik huivert bij een aria zingende Hind, maar mijn, zeg maar, 'geestelijke' ik gruwt bij de gedachte dat de verrader van Christus goedgepraat wordt. Bach zou deze revisionistische drek eveneens afgekeurd hebben. Dan maar geen jazzy opvoering voor jongeren. Trouwens, in een beetje verhaal voor jongeren zitten toch altijd een goeie én een slechterik?

Er wordt vanwege het door en door christelijke karakter van Bachs muziek wel eens gekscherend gesproken over ‘het evangelie naar St Bach’ en Bach als de ‘vijfde evangelist’. Toch wonderlijk, Bach is zo’n beetje de enige evangelist waarnaar tegenwoordig nog echt geluisterd wordt. Maar laat het dan alsjeblieft een evangelist blijven die de waarheid naspreekt, niet een die de zaken omdraait.

Deze column is eerder gepubliceerd op opiniesite Habakuk.nu

No comments: