Monday, January 26, 2009

Hupsakee, weg ermee

Op nu.nl verscheen zondagochtend het bericht [http://www.nu.nl/algemeen/1901241/kamer-overleden-moeder-na-paar-uur-leeggeruimd.html] dat verpleeghuis De Houttuinen in Haarlem vorige week de kamer van een overleden Alzheimerpatiënte al een paar uur na haar overlijden had leeggeruimd. De familie kwam twee dagen later de kamer van de vrouw leeghalen en vond iemand anders in het bed en alle spullen van de overleden vrouw in plastic zakken.
Efficiënt hoor. Dat noem ik nog eens nuttig gebruik maken van alle middelen die ons ter beschikking staan om ouderen de zorg te bieden die ze nodig hebben. Dode mensen hebben geen zorg meer nodig, dus opruimen die zaak. In vuilniszakken. Lastig genoeg de familie bleek emoties te hebben bij het overlijden van ‘moeder’ (De overleden vrouw bleek namelijk ‘moeder’ te zijn geweest die middels een ‘familierelatie’ verbonden was met haar ‘kinderen’). Ze bleken moeite te hebben met deze gang van zaken.
In de moderne zorgindustrie waar alles zo economisch mogelijk moet verlopen is het blijkbaar normaal dat de marktwerking de ‘zorgwerking’ verdringt. Ze konden er zelf ook niets aan doen, wist de zorginstelling te melden, de overheid dwingt hen immers ‘om met steeds minder marges steeds doelmatiger te gaan werken’. Never mind, dat zorginstellingen 13 dagen financiële compensatie krijgen bij het overlijden van een bewoner, waarvan de helft voor de nabestaanden is op de kamer op te ruimen.
‘Steeds doelmatiger’ heet het. Is het schofferen van nabestaanden doelmatig? Is het respectloos omgaan met iemands dood doelmatig? Wat zovelen al zo vaak geroepen hebben, blijkt ook nu weer: de marktwerking die de mens ten goede zou moeten komen wordt verheven tot afgod ten gunste waarvan de mens opgeofferd wordt.
In de jaren 70 las ik op de basisschool het blad Taptoe. Een keer was er een prachtige strip over het bedrijf ‘Hupsakee Weg Ermee’. De uitvinder die voor het bedrijf werkte bedacht het ene na het andere wegwerpartikel. Totdat hij uitgedacht was. Toen zei zijn baas: ‘Dan weet ik er nog wel één’. En met en grote trap schopte hij de uitvinder de deur uit terwijl hij riep: ‘Hupsakee, weg ermee’.
Dat gevoel bekruipt me hier ook. U bent dood? Hupsakee, weg ermee.

Deze column is eerder gepubliceerd op opiniesite Habakuk.nu

No comments: